Tips Mondzorg bij Thuiszorg Blauwe Hart

Tips Mondzorg bij Thuiszorg Blauwe Hart

Enkele weken geleden hebben onze cliënten van Thuiszorg Blauwe Hart een controle en adviesmoment gehad van 2 laatste jaarstudenten. De cliënten waren erg blij met het advies en hebben waar nodig verdere actie ondernomen.

Bij Thuiszorg Blauwe Hart zijn wij ervan overtuigd dat bij een goede gezondheid ook een goede mondzorg hoort. Wij begeleiden onze cliënten door hun mondzorg in kaart te brengen om geen gezondheidsproblemen over het hoofd te zien. Hieronder is uitgelegd wat een gezonde mond inhoud, hoe je voor een gezonde mond kan zorgen en ziekte-gerelateerde aandoeningen.

Wat houd een gezonde mond in?
Een gezonde mond is pijnvrij en klachtenvrij. Er zijn geen ontstekingen aanwezig in de mond en er wordt regelmatig een controle uitgevoerd door de tandarts/mondhygiënist. Het tandvlees zal in een gezonde situatie lichtroze van kleur zijn en niet bloeden bij poetsen of interdentaal middelen gebruik.

Hoe zorg je voor een gezonde mond?
Een gezonde mond begint met goed poetsen van de tanden/prothese. Hierbij moet niet vergeten worden de tong. Vaak is een onaangename geur uit de mond te herleiden van de tong. Na het poetsen is de mond te controleren op plaque aan de hand van plakverklikkers. Deze plakverklikkers zijn te kopen bij de apotheek of drogist. Zo kunt u een beter beeld krijgen bij u eigen mondverzorging. Het is belangrijk om 2 maal daags te poetsen met een fluoride houdende tandpasta. In geval van een plaatje of een prothese in de mond kan er gepoetst worden met een daarvoor bestemde protheseborstel en pasta. De prothese/plaatje kunnen vervolgens in reinigingstabletten geweekt worden (let op ! niet de gehele nacht in vocht bewaren maar juist droog).

Voorkomen van mondproblemen:

 • Regelmatig tandarts/mondhygiënist bezoek
 • Tweemaal daags poetsen gedurende twee minuten met fluoride houdende tandpasta
 • Rebassen ( opvullen) bij een te grote prothese en afslijpen/afwerken bij een te kleine prothese
 • Mondhoeken en lippen regelmatig insmeren met vaseline (vooral bij prothese/plaatje gebruik)
 • Maximaal 7 eet/drinkmomenten per dag. Waarbij 3 hoofdmaaltijden en 4 tussendoortjes. (ter voorkoming van cariës, water telt hierbij niet mee).

Ziekte gerelateerde mondproblemen:

 • Suikerziekte, speelt een rol bij het ontstaan van cariës en parodontitis.
 • Ondervoeding speelt een rol bij een niet goed zittende prothese
 • Anorexia nervosa kan een rol spelen voor erosie van de tanden en kiezen in verband met regelmatig braken waardoor de maagzuur de tanden/kiezen kan aantasten
 • Mensen met een slechte mondhygiëne of parodontitis lopen een hoger risico om hersenaandoeningen zoals dementie en de ziekte van alzheimer te ontwikkelen.
 • Ouderen met gingivitis ( tandvleesontsteking) hebben 17% meer kans op hart en vaatziektes.
 • Mensen met mondinfecties gaan cognitief harder achteruit dan mensen met een gezonde mond


Akkab-A & Qaderi-M

Meer bekijken?